Hubnutí podpoří čaj
D.V.
Odpověď je jednoduchá - existují.
Mezi nejvíce víznamné uvádím.
Zelený čaj (zrychluje metabolismus tuků)
Tento příjemně nahořklý čaj uklidňuje žaludeční a střevní trakt a urychluje metabolismus tuků. Povzbuzuje, takže nepijte na noc.
Kopřivový čaj (pročišťuje)
Kopřiva
nejen rozproudí metabolismus, urychlí trávení a aktivuje spalování
tuků, ale také pročistí organismus. Pro lahodnější chuť doporučujeme
přimíchat malé množství zázvoru.
Rooibos (zrychluje trávení a potlačuje chuť na sladké)
Díky
své přirozené nasládlé chuti vás rooibos zbaví chuti na sladké.
Povzbuzuje činnost ledvin a látkovou výměnu. Pokud trpíte na bolesti
břicha či nadýmání, přidejte na jeden šálek 2 hřebíčky.
Mátový čaj (zahání hlad)
Ideální
pomocník při dietě, neboť potlačuje pocity hladu a podporuje látkovou
výměnu. Jeho efekt zesiluje přidání kardamomu. Toto orientální koření
zlepšuje trávení.
Lapacho (podporuje trávení)
Lahodný
čaj obsahující velké množství minerálních látek a stopových
prvků zároveň posiluje imunitní systém. Jemně povzbuzuje trávení a
látkovou výměnu. Pro zesílení účinku přidejte malé množství anýzových
semen.
Maté (detoxikuje a snižuje chuť k jídlu)
Čaj
bohatý na vitamíny B, C a minerální látky. Je ideální, když vás
přepadne nečekaný hlad. Skvěle detoxikuje organismus, upravuje
trávení a napomáhá při zácpě.
Březový čaj (vyplavuje z těla přebytečnou vodu)
Čaj
z březových listů vyplaví z těla přebytečnou vodu a poradí si i s
nafouknutým břichem. Napomáhá z těla vylučovat balstní látky, příznivě
ovlivňuje činnost jater a ledvin a skladbu střevní mikroflóry. Pro
zesílení účinku přidejte šalvěj nebo kopřivu.
Černý čaj
Klasický
černý čaj dělá díky obsaženým tříslovinám dobře žaludku a jemně
povzbuzuje metabolismus. Pravým zabijákem tuků se stává po přidání
šťávy z citrónu. Vitamín C podporuje činnost podvěsku mozkového, který
produkuje hormony, jež stimulují metabolismus.
Psyllium (napomáhá správnému vyprazdňování a čistí trávicí ústrojí)
Přírodní
rozpustná vláknina, která absorbuje vodu více než dvacetkrát vzhledem
ke své hmotnosti. Výsledkem je, že po smíchání s vodou silně nabobtná,
vytvoří měkký gel, který ve své absorbční schopnosti pokračuje ještě v
trávicím ústrojí. Tím zvyšuje objem stolice,napomáhá řádnému fungování
střevních stěn, podporuje šetrný pohyb střevního obsahu, vylučování
toxických látek z těla a zabraňuje tak jejich příliš dlouhému
setrvávání ve střevech.
Vláknina ve střevech váže cholesterol,
zpomaluje vstřebávání sacharidů v tenkém střevě a snižuje riziko vzniku
cukrovky. Rovněž navozuje pocit sytosti a tím přispívá ke snižování
tělesné hmotnosti. Vláknina je proto často součástí celé řady dietních
opatření. Je vhodná pro dlouhodobé i krátkodobé užívání.
Psyllium je vláknina naprosto přírodní a není návyková
Návod k přípravě
Psyllium
lze připravit jeho rozmícháním ve vodě, mléce či ovocné šťávě. Lze jej
také konzumovat po jeho přidání do jogurtu či jiného pokrmu. Po jeho
požiťí je nezbytné vypít dalších 250 - 300 ml tekutiny a po dobu jeho
konzumace důsledně dodržovat pitný režim.
Stévie lékařská ( přírodní sladidlo, po kterém nepřiberete)
Sladící
látkou rostliny je steviosid, který je necukerné povahy. Steviosid se
snadno uvolňuje ve vodě a je stabilní při různých teplotách jak v
nápojích, tak i v jídle. Hodí se hlavně pro přípravu čajů, dietních
jídel, salátů džemů, zákusků či moučníků.
- jeho kalorická hodnota je nulová a tak se hodí jak pro redukční diety, tak pro diabetiky
- podporuje dobré trávení
- reguluje bakterie v ústní dutině, zabraňuje zubnímu kazu